Wat is een podcast / Betekenis podcast

Wat is een podcast? Definitie podcast
Een podcast is een vooraf opgenomen "audio bestand", met gesproken woord, muziek, of een combinatie daarvan. Je kunt de podcast luisteren (via internet) wanneer jij dat wil.
Een podcast bestaat uitsluitend uit geluid en bevat dus geen beeld.Hoe is het woord podcast ontstaan ?

Podcast is een samentrekking van de woorden "iPod" en "Broadcast".


Ipod staat voor audio / mp3: In het begin van de podcast (2004) werden podcasts voornamelijk geluisterd via de iPod van Apple. De iPod was de eeste portable mp3 speler.

Broadcast staat voor uitzending Broadcast is het Engelse woord voor uitzending.
Dus letterlijk betekent podcast eigenlijk:
"via een portable mp3 speler een radio uitzending terugluisteren"


In 2004 kon je audio nog niet onderweg streamen: mobiel internet was nog te duur en te traag. Daarom moest je eerst de mp3's downloaden, zodat je ze vervolgens naar je iPod kon kopieren. Wat is het verschil tussen radio en een podcast ?
Radio is live - realtime. Een podcast is "on demand" - op aanvraag. Een radio show start op het moment dat deze gepland is. Een podcast start wanneer jij dat wilt, dus wanneer je de podcast aanklikt.Waneer is de podcast uitgevonden? En wie is de bedenker van de podcast ?
De podcast is ontstaan in 2004. Dave Winer wordt gezien als de uitvinder van de podcast. De eerste echt populaire podcast was"The Daily Source Code" van de Nederlander Adam Curry, die bekend was door zijn tijd als presentator bij MTV.

Adam curry heeft tegenwoordig nog steeds een podcast. Deze heet "The No Agenda Show" (die hij samen presenteert met John C Dvorak).


Hoe luister je een podcast ?
Je kunt podcasts luisteren op je mobiel via een app, zoals Spotify, of iTunes. Maar tegenwoordig kun je ook podcasts luisteren via de browser, dus zonder een app te downloaden!


Nu podcast luisteren via RadioViaInternet.be